Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, taşınmaz sektöründe dijital dönüşümün kapısını aralıyor. Bakanlık, hayata geçirdiği “Üç Boyutlu Şehir Modelleri Projesi” ve “Değer Bilgi Merkezi” uygulamalarıyla gayrimenkul yatırımlarında yeni bir dönemi başlatıyor.

Her Yatırım Kararı İçin Akıllı ve Şeffaf Erişim

Yeni sistem sayesinde vatandaşlar, yapmak istedikleri gayrimenkul yatırımlarıyla ilgili gerçek piyasa değeribölgesel konut arz ve talep durumusatış fiyatı tahminleri ve yatırımın geri dönüş potansiyeli gibi birçok veriye yapay zekâ destekli dijital bir platform üzerinden ulaşabilecek. Taşınmazlar, mahalle ve sokak düzeyinde karşılaştırmalı analizlerle değerlendirilebilecek.

Fiyat Manipülasyonuna Dijital Fren

Uygulamanın en dikkat çeken özelliklerinden biri, piyasadaki fiyat spekülasyonlarının önüne geçilmesini hedeflemesi. Yapay zekâ algoritmaları sayesinde, taşınmazların rayiç değerlerine dayalı “değer haritaları” oluşturulacak. Bu haritalar; vatandaş, yatırımcı, yerel yönetimler ve kamu kurumlarına güncel, güvenilir ve karşılaştırılabilir veri sunacak.

İstanbul'da Başlayacak, Tüm Türkiye'ye Yayılacak

“Değer Bilgi Merkezi” uygulamasının ilk etapta 2026 yılının ilk çeyreğinde İstanbul’da devreye alınması planlanıyor. Projenin, 2027 yılının ortasına kadar 81 ilde aktif hale gelmesiyle Türkiye genelinde adil, şeffaf ve erişilebilir bir değerleme sistemi hayata geçirilmiş olacak.

Milyonlarca emeklinin gözü bu haberde! Bayram ikramiyesi ne zaman yatacak? Milyonlarca emeklinin gözü bu haberde! Bayram ikramiyesi ne zaman yatacak?

Üç Boyutlu Dijital Şehirler Yolda

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün diğer büyük hamlesi ise “Üç Boyutlu Şehir Modelleri Projesi.” Bu proje ile şehirlerin dijital ikizleri oluşturuluyor. Her binanın fiili durumu; yaşı, kullanım amacı, mülkiyet yapısı, metrekare bilgisi gibi detaylarla birlikte üç boyutlu olarak dijital ortama aktarılıyor.

Bu veriler, adres, imar durumu ve kamusal kısıtlılık bilgileriyle entegre edilerek parsel-bina-bağımsız bölüm-adres-plan ilişkisi tek bir noktada yönetilebilecek. Sistem, başta kentsel dönüşüm, afet yönetimi, ulaşım planlaması ve vergilendirme olmak üzere birçok alanda temel veri altlığı olarak hizmet verecek.

Tüm Sektörlere Güçlü Veri Desteği

Yeni altyapı sadece vatandaş için değil; bankacılık, sigortacılık, şehir planlama, inşaat ve mimarlık gibi sektörler için de büyük bir dijital kaynak olacak. Ayrıca mahalle, ilçe ve il düzeyinde demografi, gelir seviyesi, eğitim ve sağlık durumu gibi analizler de yapılabilecek. Bu verilerle kamu ve özel sektör yatırımlarının verimlilik ve ihtiyaç analizleri gerçekleştirilebilecek.

Editör: Konuşan Trabzon