EKONOMİ

Türkiye'deki istihdam krizinin boyutu belli oldu: 10 gençten 6'sı işsiz..

DİSK/Genel-İş’in “Türkiye’de Genç İstihdamı” raporuna göre, ülkedeki 15-24 yaş aralığındaki gençlerin yüzde 60’ı iş gücüne katılamıyor; üniversite mezunu her dört gençten biri işsiz, genç işçilerin ise yüzde 91’i sendikasız.

DİSK/Genel-İş Araştırma Dairesi'nin yayımladığı "Türkiye'de Genç İstihdamı Raporu", ülkemizdeki gençlerin işgücü piyasasındaki durumunu gözler önüne seriyor.

Rapora göre, 15-24 yaş aralığındaki gençlerin yalnızca %39,5'i istihdama katılabiliyor; geri kalan %60,5'lik kesim ise işgücünün dışında kalıyor.

Türkiye, genç işsizliği konusunda Avrupa ülkeleri arasında üst sıralarda yer alıyor. 2023 yılı itibarıyla 15-24 yaş grubundaki genç işsizlik oranı %17,4 olarak kaydedildi.

Bu oran, Avrupa Birliği ortalaması olan %14,5'in ve OECD ortalaması olan %10,5'in oldukça üzerinde.

Raporda, ne eğitimde ne de istihdamda olan gençlerin (NEET) oranının %25,9'a ulaştığı belirtiliyor. Bu durum, her dört gençten birinin eğitim veya iş hayatının dışında kaldığını gösteriyor.

Cinsiyet temelli eşitsizlik, gençlerin istihdamında da kendini gösteriyor. 15-24 yaş arasındaki erkeklerin istihdam oranı %51,7 iken, aynı yaş grubundaki kadınların istihdam oranı %26,4 seviyesinde kalıyor.

Rapora göre, meslek lisesi mezunlarının istihdam oranı %57,3 iken, üniversite mezunlarının istihdam oranı %56,5 olarak belirlendi. Genel lise mezunlarının istihdam oranı ise %36,4'te kaldı.

Genç işçilerin sendikalaşma oranı oldukça düşük seviyelerde. 15-29 yaş arası sigortalı işçilerin yalnızca %9'u sendika üyesi. Kayıt dışı çalışan gençlerin durumu ise daha da vahim.

Türkiye'de 25 yaş altındaki her 5 kişiden 1'i yoksulluk sınırında yaşıyor. 15-24 yaş arasındaki gençlerde yoksulluk oranı %17,1, çocuklarda ise %21,8 olarak belirlendi.

DİSK/Genel-İş, gençlerin istihdama katılımını artırmak ve sosyal haklarını güvence altına almak için sürdürülebilir politikaların hayata geçirilmesini öneriyor.

Bu kapsamda, üniversitelerde özerk eğitim sistemi, kamu yatırımları, sendikal hakların güvenceye alınması ve cinsiyet eşitliğine dayalı politikaların benimsenmesi gerektiği vurgulanıyor.