Paris Trabzonlular Derneği Başkanı Bülent Cumur açıklamalarda bulundu. Cumur, şu ifadelere yer verdi: “Dernek olarak her yıl geleneksel olarak 24 Şubat Trabzon’un Kurtuluşu adına kutlamalar yapıyoruz. Bu sene de 16’ncısını yapacaktık ancak deprem dolayısıyla etkinlikleri 29 Nisan’a erteledik. Deprem olduğu zaman dernek olarak bir şeyler yapmamız gerektiğini düşündük. Bu nedenle Fransa Türk Konsolosluğu ve büyükelçilikler ile görüşmeler yaptık. İlk etapta giyim, jeneratör, gıda, çocuk giysisi, çocuk bezi gibi birçok destek sağladılar. Biz de bunu en hızlı şekilde, en seri halde toplamaya başladık. 6 TIR malzeme topladık. Öteki arkadaşlarımız ve derneklerde yardımlar topladı ama bizimki gerçekten aşırı oldu. Topladık TIR’ları yola koyduk. TIR’ların 2 tanesi Malatya’ya Doğanşehir’e gitti. Doğanşehir Belediye Başkan Yardımcısı Hakan Ürkmez beni aradı ve teşekkür etti. 2 TIR’ımız Ankara AFAD’a, 1 TIR’ımız İstanbul AFAD’a, 1 tane TIR’ımız da Kahramanmaraş’a gitti.”
YANLIŞ YAPILDI
“Fransa Türk Konsolosluğu’ndan bizi aradılar ve ‘Başkanım siz bu TIR’ları ilettiniz ama bizim aşağıda kalan malzemelerimiz var TIR yok nasıl yapacağız?’ dedi. Biz bu arada TIR’cı olduk, gümrükçü olduk, lojistikçi olduk bu işi öğrendik çünkü bize orada bir yanlış yapıldı. Fransa Türk Konsolosluğu ile yaptığımız görüşmeler sonucunda topladığımız yardımları Türk Hava Yolları (THY) kargosu taşıyacaktı. Son güne kadar durum böyleydi. Pazartesi günü dernekten TIR’lar yüklenip THY’nin kargosuna gönderecektik ancak müdür bizi aradı ve, ‘Sayın Başkan biz yeni gelen bir yazıya göre sizin malzemenizi alamıyoruz.’ dedi. Topladığımız malzemeler ortada kaldı. Ardından biz yollara düştük TIR şirketleri, lojistik ve gümrükçüler ile görüşmeler yapmaya başladık. Bir sürü işlem vardı bizimde anlamadığımız işlerdi. İhracatçı ithalatçı değilim ki bu sistemi bileyim. Biz bunu da kısa zamanda çözdük. Dernek olarak TIR’ları kiraladık. TIR’lara verdiğimiz paraları deprem bölgesine gönderseydik çok daha mutlu olurduk. Biz 22 bin 500 Euro TIR’lara kira parası ödedik. TIR şirketleri bize indirim yaptılar ve sadece yol ile mazot parasına gitmeyi kabul ettiler. Adamlar bizden afaki bir para istemediler sadece bizim şu kadar masrafımız var onu karşılayın dediler.”
BENİ ÇOK MUTLU ETTİ
“Sonunda güzel bir çalışma yapmış olduk. Yaptığımız çalışmaları millet ve devlet gördü. Bizimle çalışanlar sadece Trabzonlular olmadı. Fransa’da yaşayan Türler, Fransızlar, Araplar hatta orada yaşayan diğer yabancılar ve mahallenin polis memurları bile bizimle birlikte koli yükledi. OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) Türkiye Daimi Temsilcisi Prof. Dr. Kerem Alkın bir gün beni aradı, ‘Ziyarete geleceğiz.’ dedi. Şaşırdım bizim derneğe neden gelecek anlayamadım. Bizim OECD ile bir iletişimimiz ya da işimiz yok. Gece gündüz fark etmez buyurun gelin dedik. 3 Mart Perşembe günü saat 2’de ziyarete geldi. Dernekte çay kahve muhabbet ettik. Buyurun dedim sizin için ne yapabilirim. ‘Siz bizim için çok şey yaptınız biz de size yaptığınız yardımlar karşılığında teşekkür plaketi vermeye geldik.’ dedi. Şuana kadar sayısını hatırlamadığım kadar plaket aldım ancak en önemlisi bu oldu. Biz dernek olarak depreme yardım ediyoruz, kardeşlerimize dostlarımıza destek oluyoruz. Trabzonlu olarak benim için doğu, batı, güney fark etmiyor. Zaten deprem bölgesine ilk gidenler Trabzonlular olmuş bu beni çok mutlu etti. OECD Türkiye Daimi Temsilcisi Prof. Dr. Kerem Alkın Bey’in davranışı ile gözyaşlarına boğuldum desem ancak anlatabilirim yaşadığım duygunun başka tarifi yok. Yurtdışındayız ancak bizden randevu istiyor bizim derneğimize geliyor ve ödül veriyor yaptığımız çalışmalardan dolayı. Bundan daha büyük bir ödül olamaz bundan daha mutlu edecek bir şey olamaz. Kerem Alkın Bey’e, ‘Derneği size bırakıyorum 2023’ün sonunda nasip kısmet olursa bir genç arkadaşımıza devredeceğiz.’ dedim ‘Ben gidene kadar sen buradasın ben gittikten sonra bırakırsın.’ dedi.”
İHTİYAÇ HER YERDE DEVAM EDİYOR
“Çok kıymetli bir çalışma gerçekleştirdik ama bırakmadık devam ediyoruz. Fransa Türk Başkonsolosluğu ile deprem için 7. TIR’ı hazırladık. Bu TIR’ımıza onların kalan eşyaları, bizim kalan eşyalarımız ve başka bir derneğin kalan eşyaları yerleştirildi. 7. TIR çıkacak ve bu TIR meselesini bitirmiş olacağız. Trabzon’a deprem bölgesinden gelen depremzedeler için aklımıza çok güzel bir fikir geldi. Trabzon Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Erdem Zekeriya İskenderoğlu’nu aradım. Büyükşehir Belediye Başkanımız deprem bölgesinde olduğu için ve kültür derneği olduğumuz için Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Erdem Zekeriya İskenderoğlu ile görüştüm. Aradım Başkanı bir TIR’ı da Trabzon’a gönderelim. Oraya gelen vatandaşların kıyafetleri, eşyaları yok yardımımız dokunsun dedim. Kültür Daire Başkanı İskenderoğlu, ‘Başkan biz onlara burada giyim kuşam yardımları yapıyoruz bunlara gıda yardımı yapalım.’ dedi. O zaman biz de bir kampanya başlatalım burada gıda firmaları var biriyle anlaşalım onlara kart dağıtalım Ramazan kumanyaları gibi kart verelim onlara gitsin kendi istediği yiyeceği gıdayı alsın diye düşündük. Şuanda bu konuda çalışma yapıyoruz ve kartları Ramazan’da dağıtmayı planlıyoruz. Sadece deprem bölgesinde değil ihtiyaç her yerde devam ediyor. Olmazsa olmazım Paris’te 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Balosu’nu yapmak ve bunu kesinlikle gerçekleştireceğiz. 29 Ekim’de Trabzon’u Paris’e taşıyacağız ve o da benim finalim olacak. Ondan sonra artık gençlerimizin önlerini açacak ve onlara abilik yapıp her türlü desteği vereceğim. Biz sahada yeterince kaldık. Biz artık başka işler ile uğraşalım daha başka etkinlikler yapalım daha faydalı işler yapalım.”