Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın her ay yayımladığı Piyasa Katılımcıları Anketi'nde Haziran ayına yönelik enflasyon tahmini yüzde 1,61 olarak belirlendi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ise Ocak, Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs aylarını kapsayan dönemde enflasyon farkı yüzde 15,09 olarak hesaplanmıştı.
Memur ve emeklilerin zamlı maaşlarının açıklanmasına iki hafta kaldı.
Buna göre memur ve emeklilerin zam oranı, 3 Temmuz 2025'te haziran ayına ilişkin enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından netlik kazanacak.
Haziran enflasyonunun beklentilere uygun şekilde açıklanması durumunda yılın ilk 6 ayında enflasyon farkı yüzde 16,95 olacak.
6 ayda bir enflasyon kadar zam alan SSK ve Bağ-Kur emeklileri de piyasanın beklentisi gerçekleşirse temmuzda yüzde 16,95 zamma hak kazanacak.
Memur ve memur emeklileri ise 6 ayda bir enflasyon farkına ek olarak toplu sözleşme zammına hak kazanıyor.
Buna göre haziran enflasyonu yüzde 1,61 olarak belirlenirse memur ve memur emeklileri yüzde 10,32 oranında enflasyon farkı alacak.
Temmuz ayına ilişkin yüzde 5'lik sözleşme zammı da eklendiğinde, memur ve memur emeklilerinin maaşlarına toplamda yüzde 15,84 zam yapılacak.
Öte yandan DİSK-AR, 2025’in ilk dört ayında enflasyonun emek gelirlerinde yarattığı erimenin en az 176,6 milyar TL olduğunu hesapladı.
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), nisan ayı enflasyon verilerinin ardından Ücret Kayıpları İzleme Raporu’nun yeni sayısını yayımladı.
DİSK-AR tarafından hazırlanan raporda, işçilerin, memurların ve emeklilerin gelirlerindeki kayıp hesaplandı. İlgili raporda enflasyonda bütün kısıtlarına ve sorunlarına rağmen en kapsamlı veri olan TÜİK verilerinin baz alındığı belirtildi.
İlgili rapora göre sadece Ocak, Şubat, Mart ve Nisan 2025’te TÜİK tarafından açıklanan yüzde 13,36’lık dört aylık resmi enflasyonun emek gelirlerinde yarattığı toplam kayıp 176,6 milyar TL olarak ölçüldü.
Bu kapsamda Ocak, Şubat, Mart ve Nisan 2025’te dört aylık resmi enflasyonun kişi başına ortalama maliyeti 4.492 TL oldu.
Yaşanan kaybın işçi başına yarattığı ortalama kayıp 5.197 TL olarak hesaplanırken, memur maaşlarındaki kişi başına ortalama kayıp 8.744 TL, emekli aylıklarındaki kişi başına kayıp ise 2.584 TL olarak hesaplandı.
Asgari ücretlinin 2953 TL’si eridi
Rapor, asgari ücretle çalışanların, memurların ve emeklilerin gelirlerinin satın alma gücünü korumakta zorlandığını gösterirken maaşlardaki aylık kayıpları da gözler önüne serdi.
DİSK raporuna göre 2025 yılı için belirlenen 22 bin 104 liralık net asgari ücretin yaşadığı dört aylık kayıp 2.953 TL oldu.
Asgari ücretin bir buçuk katı ücreti olan bir işçinin enflasyon kaybı 4.195 TL olurken, asgari ücretin iki katı düzeyinde ücreti olan bir işçinin enflasyon kaybı 5.311 TL, asgari ücretin 2,5 katı düzeyinde ücreti olan bir işçinin enflasyon kaybı ise 6.310 TL oldu.
İlgili raporda 14 bin 469 TL’ye yükseltilen en düşük emekli aylığının alım gücünün 1.933 TL düştüğü, en düşük memur maaşında enflasyon nedeniyle kaybın ise ilk dört ayın sonunda 7.709 TL olduğu aktarıldı.